Tarih ve Kültürün Buluşma Noktası: Görükle Mübadele Evi
1923 yılında imzalanan Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sözleşmesi kapsamında Bursa’ya gelen 34 bin kişiden oluşan mübadillerin hikayeleri, Görükle Mübadele Evi’nde can buluyor.
Müzede Binlerce Parça Mübadele Hatırası
Görükle semtinde restore edilen Rumlardan kalma iki katlı binada, mübadillerin çocukları ve torunlarının bağışladığı yüzlerce parça bulunuyor. Tarım aletleri, mutfak eşyaları, kıyafetler ve mutfak gereçleri müzenin zengin koleksiyonunu oluşturuyor.
Geçmişin İzleri Müzede Yaşatılıyor
İkinci kuşak mübadil Bayram Akıncı’nın annesine ait hamur teknesi, mutfak eşyaları, dedesine ait çarığı ve aile büyüklerine ait tarihi belgeler, müzede ziyaretçilere geçmişe dair dokunaklı anılar sunuyor.
Anılar ve Duygular Gelecek Nesillere Aktarılıyor
Akıncı, ailenin mübadele dönemine ait yaşanmışlıklarını ve duygularını gelecek nesillere aktarmak amacıyla müzeyi kurduklarını belirterek, “Bu eşyaları toplamak nasıl oldu? İşte bir merak. Onların verdiği duyguyla bu işi yaptım. Tabii yaşananlar kolay şeyler değil. Onların çektikleri acılar da kolay değil” diyor.
Geçmişin İzinde: Baba Ocağı Serez
Akıncı, babasının Yunanistan’a dönmediğini, ailesinin Serez’de yaşadığı anıları ve atalarının mezarlarını ziyaret ettiğini dile getirerek, müze ziyaretçilerinin duygusal anlar yaşadığını paylaşıyor.