Avrupa ve Orta Asya Ekonomilerinde Büyüme Beklentileri
Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya ekonomilerine ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, zayıflayan küresel ekonomi, sıkı para politikası, Çin’deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının bölgenin büyüme görünümü üzerinde baskı yarattığı belirtildi. Geçen yıl yüzde 3,3 büyüyen bölge ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8’e, gelecek yıl ise yüzde 2,7’ye gerilemesi bekleniyor.
Yaşam Maliyeti Krizi Etkisi Devam Ediyor
Raporda, görünüme yönelik “ters rüzgarların” çok olduğuna dikkat çekilerek, Avro Bölgesi ve diğer ticaret ortaklarında beklenenden daha yavaş toparlanma, kısıtlayıcı para politikaları ve jeopolitik gelişmelerin bölge genelinde büyümeyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, yaşam maliyeti krizi gibi faktörlerin bölgenin toparlanmasını da geciktirebileceği vurgulandı.
Türkiye Ekonomisi Tahminleri
Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3, gelecek yıl ise yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği ifade edildi. Banka, Türkiye için önceki tahminlerinde bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,9 büyüme öngörmüştü. Ayrıca, raporda Türkiye’nin makroekonomik konsolidasyon çabalarının yurt içi talebi kısıtlamasının beklendiği aktarıldı.
Enflasyon ve Cari Dengede İyileşme Beklentisi
Raporda, enflasyonun mayısta zirve yapmasının ardından kademeli olarak gerilemesi ve net ihracatın katkısıyla 2024 yılından itibaren cari dengenin iyileşmesinin öngörüldüğü belirtildi. Ayrıca, raporda mevcut politika duruşunun devamıyla görünüme yönelik risklerin dengeli olduğu ifade edildi.
Yeni ekonomik yönetiminin artan itibarının daha fazla yatırım girişiyle sonuçlanabileceği, bunun da para biriminin istikrar kazanmasına ve ekonomik düzenlemenin hızlandırılmasına yardımcı olabileceği değerlendirmesinde bulunuldu.