1. Düzenli Egzersiz
Egzersiz yapmak, stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürmeye ve ruh halini iyileştirici hormonların salgılanmasını tetiklemeye yardımcı olur. Aerobik egzersizler (yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme) veya sakinleştirici egzersizler (yoga, tai chi) stresle mücadelede oldukça faydalıdır.
2. Derin Nefes Alma
Stresli anlarda, derin nefes alma egzersizleri yapmak kalp atış hızını ve kan basıncını düşürerek sakinleşmenize yardımcı olabilir. Diyafram nefesi veya 4-7-8 nefes alma gibi teknikleri deneyebilirsiniz.
3. Yeterli Uyku
Yetersiz uyku, stresin etkisini artırabilir ve zihinsel- fiziksel sağlığı olumsuz etkileyebilir. Yetişkinlerin 7-8 saat kaliteli uyku alması stresle başa çıkma yeteneğini artırır.
4. Sağlıklı Beslenme
Dengeli ve sağlıklı beslenme, stresle mücadele için gerekli vitamin ve mineralleri almanızı sağlar. Özellikle B vitaminleri, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri stresle başa çıkmada önemlidir.
5. Sevdiğiniz Aktiviteler
Stresi azaltmak için sevdiğiniz ve mutlu olduğunuz aktivitelere zaman ayırmak önemlidir. Kitap okumak, müzik dinlemek, dans etmek veya resim yapmak gibi hobiler stresten uzaklaşmanıza yardımcı olabilir.
6. Sosyal Destek
Aileniz ve arkadaşlarınızla vakit geçirmek, stresi yönetmede önemli bir rol oynar. Duygularınızı paylaşmak, dertleşmek ve destek almak stresi azaltacaktır.
7. Profesyonel Yardım
Eğer çabalarınıza rağmen günlük hayatınızı olumsuz etkileyen yoğun bir stres yaşıyorsanız, bir psikolog veya psikiyatristten profesyonel yardım almanızda bir sakınca yoktur.
Bonus: Meditasyon, mindfulness gibi teknikler de stresi yönetmek için oldukça faydalıdır. Bu teknikler zihni sakinleştirerek strese karşı daha dirençli olmanıza yardımcı olur.