Prof. Dr. Umran Savaş İnan’dan Yakın Uzay Gözlemleri Hakkında Bilgiler
Bilim insanı Prof. Dr. Umran Savaş İnan , Koç Üniversitesi bünyesinde yürütülen “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri” projesini TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” çağrısı kapsamında desteklemeye karar verdiğini açıkladı.
Yakın Uzayın Önemi
İnan, uzay fiziğinde “yakın uzay” kavramının atmosferin devamındaki İyonosfer ve Manyetosfer katmanlarını kapsadığını belirtti. Dünya tarafbet civarındaki uyduların da yakın uzayın içinde yer aldığını vurgulayarak, bu alanda yaşanan fiziksel olaylara dikkat çekti.
Elektronik Cihazlar ve Radyasyon
İnan, Elon Musk ‘ın STARLINK sistemi gibi binlerce uyduyla dünya çevresindeki yakın uzayda oluşturulan teknolojik altyapıların elektromanyetik alanlara maruz kaldığını ve bu durumun uyduların kullanım ömrünü kısalttığını tarafbet ifade etti.
Antarktika’da Yakın Uzay Keşfi
İnan, Dünya’da her saniye düşen yıldırım ve şimşeklerin Antarktika’da kaydedildiğini belirterek, elektromanyetik alanların sinyallerinin bölgenin özelliklerini taşıdığını ve bu sinyallerin yakın uzaydaki uzamsal dağılımını izleyerek uyduların daha verimli tasarlanabileceğini aktardı.
Gelecek Planlar ve Katkılar
Gelecek yıl için detaylı planlarının olduğunu belirten İnan, çalışmalarının uzayda yaşanan taraf bet fiziksel etkileşimleri anlamaya ve uyduların ömürlerini uzatmaya yönelik olduğunu söyledi. Türkiye’nin Antarktika kampının bilimsel çıktılarının ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.