Etkileşimli tahta sayısı 620 bine çıkarılacak
YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in talimatıyla Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinde yürütülen yeni çalışmalar ile kurulum hazırlıkları süren “yenilikçi sınıflar” hakkında bilgi verdi. Canlı, FATİH Projesi kapsamında şu ana kadar 600 bin sınıfın etkileşimli tahta ihtiyacını karşıladıklarını ve yıl sonuna kadar bu sayıyı 620 bine çıkaracaklarını belirtti. Ayrıca, yeni yapılacak okulların ve deprem bölgesindeki eğitim kurumlarının teknolojik alt yapı eksikliklerini gidermek için çalıştıklarını ifade etti.
EBA’ya zenginleştirilmiş kitaplar geliyor
EBA’da yer alan içeriklerin zenginleştirilmesi için çalışmalar yapıldığını aktaran Canlı, 1. sınıftan 8. sınıfa kadar olan derslerin kitaplarını zenginleştirerek EBA’ya yükleyeceklerini ve ayrıca bu dersler için eğitsel içerik paketleri oluşturacaklarını belirtti. Yeni çalışmalar için görevlendirilen öğretmenlerle birlikte tüm derslere ait e-içerikleri tamamlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Ayrıca, kamu kurumları ve diğer kuruluşlardan gelen yaklaşık 4 bin içeriğin EBA’ya eklendiğini de vurguladı.
Yenilikçi sınıflar geliyor
Eğitim teknolojilerinin etkin kullanıldığı yenilikçi sınıflar oluşturmak için çalıştıklarını dile getiren Canlı, bu sınıfların öğrencilerin derse ilgisini, katılımını ve akademik başarısını artıracak interaktif öğrenme yöntemleriyle derslerin işleneceği öğrenme ortamları olacağını belirtti. Yenilikçi sınıflarda bilgisayarların yanı sıra üç boyutlu yazıcılar ve sanal gerçeklik gibi teknolojik bileşenlerin de kullanılmasının hedeflendiğini söyledi.
Teknoloji odaklı öğrenme senaryoları oluşturuluyor
Eğitim teknolojilerinin etkin kullanılabilmesi için teknoloji odaklı öğrenme senaryoları oluşturduklarını ifade eden Canlı, bu senaryoları yenilikçi teknolojilerle kullanıma sunacaklarını belirtti. Bilişim teknolojileri öğretmenlerinin yanı sıra diğer branşlardaki öğretmenlerin de yenilikçi öğrenme ortamları ve diğer sınıflarda bu teknolojileri kullanabilmesi için planlamalar yaptıklarını söyledi.
Profesyonel Öğrenme Laboratuvarı kuruldu
YEĞİTEK’in ODTÜ Teknokent’te kurduğu Eğitim Teknolojileri Kuluçka ve İnovasyon Merkezi ETKİM hakkında bilgi veren Canlı, burada eğitimle ilgili AR-GE faaliyetlerinin yürütüleceğini ve Profesyonel Öğrenme Laboratuvarı’nın kurulduğunu söyledi. Amacın, dünya çapında dijital eğitim sektörüne Türkiye’den yenilikçi yaklaşım modelleri sunmak olduğunu belirtti.