Yerden yüksekte yapılan çalışmalar, işçinin sağlığı ve iş güvenliği açısından ayrı bir öneme sahiptir. Yüksekte çalışma ekipmanları ve araçları kullanılarak yapılan bu tür çalışmalar öncesinde işçilere mevzuatta belirtilen koşullar altında yüksekte çalışma eğitimi verilmelidir. Böylelikle daha güvenli bir çalışma ortamı sağlanır ve istenmeyen iş kazalarının önüne geçilmiş olur.
Yüksekte Çalışma Eğitimi Nedir?
İlgili mevzuatlara göre hazırlanan yüksekte çalışma eğitimi, adından da anlaşılacağı üzere tehlikeli işlerde çalışanların yerden yüksek koşullarda kaza riskine karşı işçilerin eğitilmesini amaçlamaktadır. Seviye farkı bulunan ve düşme halinde yaralanma riskinin bulunduğu her türlü iş sahası, yüksekte çalışma eğitiminin konusuna girer. İş yerlerinde ciddi yaralanmalara veya can kayıplarına neden olan yüksek yerlerde çalışma konusunda işçilerin detaylı şekilde bilgilendirilip pratik bilgi ile donatılması gerekir. Bu eğitimleri başarıyla tamamlayan kişilere yüksekte çalışma sertifikası verilir.
Yüksekte Çalışma Eğitiminde Neler Verilir?
Uzmanlar tarafından verilen yüksekte çalışma eğitimi kapsamında işçilerin düşme durumuna karşı detaylı bilgilendirilmeleri amaçlanır. Bu doğrultuda tehlikeli sahalarda çalışacak işçilere verilen eğitimlerin bazıları şunlardır:
- Çalışma alanındaki iş ekipmanlarını doğru kullanmak
- İş için kullanılacak ekipmanların bakım ve onarımlarını yapmak
- Yüksekte çalışma araçlarının düzenlemesini öğrenmek
- Yaşam hattı standartlarındaki tecrübelerden yararlanmak
- Çalışma sahasındaki tehlikeli ve tehlike riski oluşturabilecek her türlü duruma karşı bilgi sahibi olmak
Yüksekte Çalışma Sertifikası Nasıl Alınır?
Bu eğitimlerin sonucunda çalışanlara yüksekte çalışma belgesi verilir. Yapı İşlerinde İş Güvenliği ve İş Sağlığı hükümlerine göre seviye farkı bulunan iş yerlerinde çalışma hayatına atılabilmek için bu belgeyi almak zorunludur. Dolayısıyla işçinin düşmesi durumunda yaralanmasına veya hayatını kaybetmesine neden olabilecek tüm kot farkı yükseklik olarak tanımlanır. Yüksekte çalışabilir belgesi geçerlilik süresi iki senedir. Yüksekte çalışma eğitimleri iş güvenliği uzmanları tarafından verilir ve bu eğitimlere katılmak mecburidir. Eğitimlerden sonra yapılan sınavlarda 70 puan ve üzerinde not alan katılımcılar hemen yüksekte çalışma sertifikası sahibi olabilir.
Yüksekte Çalışma Sertifikası Hangi İşlerde Geçerlidir?
İş güvenliği konusunda mevzuatlarda veya kanunlarda çeşitli düzenlemeler mevcuttur. Yüksekte çalışabilir belgesi alabilmek için işçilerin 16 saatlik teorik ve uygulamaları yüksekte çalışma eğitimi almaları gerekir. Genel anlamda yüksekte çalışma sertifikasının geçerli olduğu iş kollarından bazıları şunlardır:
- İnşaat sektörü
- Montaj işleri
- Tesisat havalandırma işleri
- Elektrik sektörü
- Dış cephe ve çatı işleri
- Depo ve lojistik işleri
Yüksekte Çalışma Sertifikası Ücreti Ne Kadar?
Gerekli eğitimlerden başarıyla geçerek yüksekte çalışma sertifikası almak isteyenlerin yapılacak sınavdan 70 puan ve üzeri alması yeterlidir. Yüksekte çalışma belgesi, iş güvenliği uzmanı ve irata belgesi olan eğitmenler tarafından verilir. Eğitim ve sertifika fiyatları talep edilen belge tipine göre değişiklik gösterebilir. En basit yüksekte çalışma eğitimi 8 saat sürebilir ve uygun fiyatlarla verilir.
Çalışanların merak ettiği yüksekte çalışabilir sertifikası konusunda en çok araştırılan konulardan biri de eğitimlerin yüz yüze değil de online olarak uzaktan alınıp alınmayacağı konusudur. Eğer iş yerinin uzaktan eğitim hizmeti veren bir Engin OSGB ile anlaşması varsa, eğitimler online olarak gerçekleştirilebilir.