Avrasya Tüneli’nden İstanbul’a 2 Milyar Dolarlık Ekonomik Katkı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin 20 Aralık 2016’da resmi açılışının yapıldığını hatırlattı. Tünel, İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını 5 kilometrelik çift katlı denizaltı kara yolu tüneliyle birleştirdi. Bakan Uraloğlu, tünelin 8 yıldır İstanbul Boğaz geçişinde hızlı, ekonomik, güvenli, konforlu ve çevreye duyarlı ulaşım alternatifi olduğunu belirtti. Avrasya Tüneli’ni kullanan 8,3 milyon kullanıcı, 8 yılda 151 milyon kez geçti.
İstanbul Trafiğine Büyük Kolaylık Sağladı
Bakan Uraloğlu’nun açıklamasına göre, Avrasya Tüneli sayesinde kullanıcılar 8 yılda toplamda 211 milyon saat zaman, 261 bin ton yakıt, 115 bin ton emisyon ve kilometrede 590 milyon araç tasarrufu sağladı. Tünel, ülke ekonomisine 2 milyar dolarlık katkı yaparak İstanbul’un güney aksındaki ulaşım mesafelerini 10 kilometre kısalttı. Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresi ise 5 dakikaya kadar indi.
Günlük 82 Bin Araç Garantiyi Aştı
Avrasya Tüneli’nde günlük ortalama 82 bin araç trafiğiyle garanti edilen araç sayısının aşıldığı belirtildi. Kamu-özel işbirliği modeliyle gerçekleştirilen ilk kara yolu projesi olan tünel, 2023 son çeyreği ve 2024’te garanti edilen trafik seviyelerini aşarak kamu ile gelir paylaşımı yapmaya başladı. Bu yıl tüneli kullanan araçlardan yüzde 90’ı otomobil, yüzde 6’sı minibüs ve yüzde 4’ü ise motosikletti.
Bu yıl içerisinde güneş enerjisi santrali devreye alınan tünel, sürdürülebilirlik konusundaki yenilikçi bakış açısıyla dikkat çekiyor. Tünel, enerjisini temiz kaynaklardan sağlayarak çevreye ve ekonomiye olumlu etkiler sağlıyor.