Gelişmiş Ülkelerin Faiz İndirimi Döngüsü
Rapora göre, gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne başlaması küresel büyümeye yönelik beklentilerin kademeli olarak iyileşmesine yol açıyor.
Gelişmekte Olan Ülkelerdeki Para Politikası Duruşu
Gelişmekte olan ülkelerde ise parasal sıkılığın seyrine bağlı olarak ekonomik büyüme patikalarındaki belirsizlik devam ediyor.
Jeopolitik Riskler ve Küresel Belirsizlikler
Raporda, jeopolitik riskler kaynaklı küresel belirsizliklerin, tahvil getirilerindeki seyir ve büyüme görünümüne ilişkin beklentilerin, risk iştahını ve gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımlarını etkilediği vurgulanmış.
Yurt İçi İktisadi Faaliyet ve Cari İşlemler Dengesi
2024 yılının ikinci çeyreğinde yurt içi iktisadi faaliyetin yavaşladığı ancak iç talepteki dengelenmenin devam ettiği belirtilmiş. Cari işlemler açığındaki iyileşmenin korunduğu ifade edilmiş.
Bireysel Kredi Büyümesi ve Borç Ödemeleri
Bireysel kredi büyümesinin sıkı para politikası duruşu ve finansal koşullardaki sıkılığa bağlı olarak ılımlı bir patikada seyrettiği raporda yer almış. Ayrıca, bireysel kredi borçlarının yapılandırılması ve faiz farklılaşması konularına da değinilmiş.
Reel Sektörün Durumu ve Finansal Kaldıraç Oranları
Reel sektörde finansal kaldıraç oranlarının düşük seviyelerde korunduğu ancak YP kredi borcunun arttığı belirtilmiş. Firmaların likidite durumunun güçlü olduğu vurgulanmış.
Yabancı Para Pozisyonu ve Reel Sektör Borçları
Raporda, firmaların YP kredi kullanımının arttığı, TL varlıklara ve içsel finansmana yönelmeleri sonucunda reel sektörün YP pozisyon açığının arttığı ifade edilmiş.
Finansal Koşullar ve Bankaların Durumu
Bankaların yurt dışından sağladığı finansmanın vadesinin uzadığı ve dış fonlama kalitesinin iyileştiği raporda yer almış. Ayrıca, faize duyarlı aktif ve pasifler arasındaki vade uyumsuzluğunun düşük seviyelerde seyrettiği belirtilmiş.