GİB, Elektronik Belge Düzenlemeleri Hakkında Yenilikçi Adımlar Attı
Türkiye’de vergi usullerinde önemli değişiklikler yapılmasını sağlayan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğ ile Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bünyesinde elektronik belge düzenlemelerinde önemli adımlar atıldı.
Elektronik Belge Düzenleme Süreçleri Kolaylaştırıldı
Tebliğde yer alan düzenlemelerle vergi mükelleflerinin kullandığı ancak henüz elektronik belge olarak düzenlenemeyen gider pusulası ve müstahsil makbuzu artık elektronik ortamda kolayca düzenlenebilecek. Artık belgelerin taraflarca ıslak imzayla değil, elektronik ortamda ya da iletişim araçları yoluyla doğrulanması yeterli olacak.
E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Uygulamalarına İlişkin Yenilikler
Tebliğde ayrıca, e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına dahil olmayan mükelleflerce düzenlenecek faturaların belirlenen tutarı aşması halinde e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme 2025 yılından itibaren yürürlüğe girecek.
İnşaat Demiri İzleme Sistemi’ne Yeni Düzenlemeler
Üretilen ve ithal edilen inşaat demirinin elektronik olarak izlenmesini sağlayan İnşaat Demiri İzleme Sistemi’ne dahil olma zorunluluğu, brüt satış hasılatı 1 milyon liranın üzerinde olan mükelleflere e-irsaliye uygulamasına dahil olma yükümlülüğü getirildi.
Bu düzenlemelerle elektronik belge uygulamalarının daha etkin ve güvenli hale getirilmesi, mükelleflere kolaylık sağlanması ve vergi usullerinde dijital dönüşümün hızlanması hedeflenmektedir.