Pestisit Kalıntısı Denetimleri Artarak Devam Ediyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisit kalıntısının tespitine yönelik geniş kapsamlı denetimlerine hız kesmeden devam ediyor. Hasat öncesi üretim alanlarından başlayarak, hasat sonrası hal giriş noktalarına, paketleme tesislerine, toptan ve perakende satış noktalarına kadar birçok alanda denetimler gerçekleştiriliyor. Ayrıca, ihracata konu ürünler için de ihracat öncesi pestisit denetimleri titizlikle sürdürülüyor.
Pestisit Kalıntısı Analizleri Detaylı Bir Şekilde Yapılıyor
Alınan numuneler, cihazların tespit edebildiği toplam aktiflerin numunede aranmasıyla detaylı bir şekilde analiz ediliyor. Bir numunede 400-800 arasında etken madde analizi yapılırken, kalıntı arayışı da bu analizlerle gerçekleştiriliyor. Mevzuata uygun olmayan düzeyde pestisit kalıntısı tespit edilmesi durumunda, üretici ve gıda işletmecilerine idari yaptırımlar uygulanıyor.
Türkiye’de Pestisit Kalıntısı Oranında Azalma Gözlemleniyor
Son üç yılda yapılan denetimler ve analizler sonucunda Türkiye’de pestisit kalıntısı oranının %35 azaldığı belirlenmiştir. Aynı dönemde AB’nin Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bildirimlerinde de %54’lük bir azalma görülmüştür. Türkiye, AB mevzuatını dikkate alarak kendi mevzuatını güncellemekte ve gıda güvenliği konusundaki çalışmalarını sürdürmektedir.
İhracatta Geri Dönen Ürünlerin İncelenmesi ve İmhası
Türkiye’nin 200’den fazla ülkeye ihraç ettiği 2 binden fazla tarımsal üründen geri dönenler, gerekçeleri doğrultusunda Bakanlıkça yüzde 100 resmi kontrollere tabi tutulmaktadır. Mevzuata uygun olmayan ürünler tespit edildiğinde ise ürünlerin ülkeye girişine izin verilmeden imha edilmektedir. Ayrıca organik tarım yapan üreticiler de düzenli olarak denetlenmekte ve mevzuata uygunlukları kontrol edilmektedir.
Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yıllar içerisinde gerçekleştirdiği geniş çaplı denetimlerle Türkiye’nin gıda güvenliği alanındaki başarısı ve kalitesi sürekli olarak artmaktadır.