Thwaites Buzulu Hakkında Bilgiler
Antarktika Yarımadası’nın doğusundaki Thwaites Buzulu, erimesi durumunda oluşturabileceği tehdit nedeniyle “kıyamet buzulu” olarak adlandırılıyor. 192 bin kilometrekarelik yüzölçümü ile Antarktika’nın en büyük buzullarından biri olan ve küresel deniz seviyesi yükselişinin yüzde 4’ünden sorumlu tutulan Thwaites, iklim değişikliği etkilerinin hızlanmasıyla yılda yaklaşık 50 milyar ton buz kaybediyor.
Thwaites Buzulu Araştırması ve Sonuçları
Buzulla ilgili ABD, Kanada ve Finlandiya’dan bilim insanlarınca yapılan bir araştırmanın sonucu, Proceedings of the National Academy of Sciences adlı dergide yayımlandı. El Nino’nun yaşandığı 2023 yılı Mart ve Haziran ayları arasında alınan radar verilerinin de kullanıldığı araştırmada bilim insanları, deniz suyunun gelgitlerle birlikte buzulun içine ve dışına aktığını, sıcak okyanus suyunun bir kısmının da buz oluşumunun derinliklerine doğru ilerlediğini ve doğal kanallardan geçerek boşluklarda toplandığını buldu.
Thwaites Buzulu’nun Erimesinin Nedenleri ve Etkileri
Thwaites Buzulu’nun erimesinin nedenlerini iklim değişikliği, sıcak su girişi ve buzul tabanı erimesi olarak sıralayan bilim insanları, bu durumun deniz seviyesinde önemli bir yükselmeye neden olabileceğini belirtiyor. Buzulun erimesi sonucunda deniz seviyesinin yükselebileceği ve bu durumun çevredeki ekosistemleri, bitki ve hayvan türlerini tehdit ettiği vurgulanıyor.
Risk Altındaki Ülkeler ve Alınması Gereken Önlemler
Deniz seviyesindeki yükselmenin kıyı ve ada ülkelerinde çeşitli sorunlara yol açabileceğini belirten bilim insanları, en fazla risk altındaki ülkelerin başında Maldivler, Tuvalu, Marshall Adaları, Kiribati ve diğer alçak adaların geldiğini ifade ediyor. Bu ülkelerde sular altında kalma riskine karşı acil önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.