5 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği kapsamında yapılan düzenleme ile mükelleflerin araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme kapsamında 31 Aralık 2024 tarihine kadar söz konusu mükelleflere ait 8 milyon taşıtın TTB taktırma yükümlülüğü bulunmaktadır.
UTTS Kapsamında Gelişmeler
UTTS kapsamında Mükellefler ve Yetkili Taşıt Montaj Servisleri tarafından verilen TTB sipariş sayısı 1 milyonu aşmış durumda. Ayrıca mevcut 12 bin 667 istasyondan 4 binden fazlası UTTS’ye dahil olmak için gerekli işlemleri yapmış, 400’den fazla teknik servis saha işlerini sürdürmekte ve 1400’den fazla TTB montaj noktası mobil ve yerinde hizmet vermektedir.
TTB Taktırma Süreci ve Önemi
TTB taktırma işlemi için son tarihe yaklaşırken özellikle filo kiralama, taşımacılık firmaları, holdingler, finansal kuruluşlar, perakende firmaları, hizmet şirketleri gibi kurumsal işletmelere ait taşıtlar için büyük bir yoğunluk yaşanmaktadır. UTTS’ye geçiş yaparak 2025’te yapılacak ÜFE artışından etkilenmek istemeyen mükellefler de bu süreçte başvurularını hızlandırmaktadır.
Vergi Kayıplarının Önlenmesi
UTTS’ye kaydolarak TTB taktırılması ile 1 Ocak 2025’ten itibaren akaryakıt alımlarında UTTS’de düzenlenmeyen fişler gider beyanında kullanılamayacak ve vergi indiriminden faydalanılamayacaktır. Ayrıca, Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulumlarını zamanında yapmayan akaryakıt istasyonlarına çeşitli cezai müeyyideler uygulanacaktır.
UTTS’ye kayıt olmak ve TTB siparişi vermek için www.utts.gov.tr adresinden gerekli bilgileri sisteme işleyerek ödeme yapmak gerekmektedir. Daha sonra taşıt sahibine kısa mesaj yoluyla TTB montaj kodu iletilmekte ve bu kod ile Yetkili Taşıt Montaj Servisleri’ne gidilerek TTB montajı yaptırılarak UTTS’ye geçiş süreci tamamlanmaktadır.
Bu sayede akaryakıt satışı sırasında TTB’de kayıtlı olan taşıt plaka bilgisi otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza aktarılarak usulsüz fiş düzenlenmesi ve vergi kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.