GİB, Vergi Usul Kanunu’nda Değişiklik Yapıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile vergi belge düzenleme süreçlerinde önemli değişikliklere gidiyor.
Elektronik Ortamda Belge Düzenleme Kolaylaşıyor
Tebliğle, vergi mükelleflerince kullanılan ancak henüz elektronik belge olarak düzenlenemeyen gider pusulası ve müstahsil makbuzu elektronik ortamda düzenlenebilecek. Bu belgeler ıslak imzaya gerek kalmadan elektronik ortamda veya iletişim araçlarıyla doğrulanabilecek.
Fatura Düzenleme Zorunluluğu Artıyor
E-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına dahil olmayan mükellefler için düzenlenecek faturaların toplam tutarının 1 Ocak 2025’ten itibaren 3 bin lirayı aşması halinde, 1 Ocak 2026’dan itibaren tutarına bakılmaksızın e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunlu hale getirildi.
İnşaat Demiri İzleme Sistemi Yaygınlaşıyor
Üretilen ve ithal edilen inşaat demirinin tüm süreçlerinin elektronik olarak izlenebilmesi amacıyla hayata geçirilen İnşaat Demiri İzleme Sistemi’ne dahil olma zorunluluğu getirildi. Brüt satış hasılatı 1 milyon liranın üzerinde olan müteahhitlere, e-irsaliye uygulamasına dahil olma yükümlülüğü geldi.
Özel Entegratörlerin Denetimi Güçlendiriliyor
GİB, elektronik belge uygulamalarına ilişkin mevzuat ve teknik düzenlemelere aykırı davranan özel entegratörlere cezai işlem uygulayacak. Eksikliklerin giderilmemesi halinde özel entegratörlük izinleri iptal edilebilecek.
Bu düzenlemelerle, vergi belge düzenleme süreçlerinde elektronik ortamın kullanımı yaygınlaştırılarak, işlemlerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.