New York Üniversitesi Uzmanları, Anıların Vücudun Farklı Bölgelerinde de Saklanabileceğini Belirledi
ABD’deki New York Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı araştırmada, anıların yalnızca beyinde değil vücudun farklı bölgelerinde de saklanabileceği keşfedildi. Bu çalışmada, bilim insanları beyin hücreleri arasında iletileri taşıyan nörotransmitter gibi kimyasalların yanı sıra sinir dokusu ve böbrekten alınan hücrelerin farklı kimyasal maddelere nasıl tepki verdiğini inceledi.
Anıları Depolayan Genin Aktifleşmesi İçin Hücrelerin Reaksiyonları İzlenerek Araştırma Yürütüldü
Araştırmacılar, örnek alınan böbrek ve sinir doku hücrelerini belirli bir süre farklı kimyasal sinyallere maruz bırakarak anıları depolayan genin ne zaman aktif hale geleceğini anlamaya çalıştılar. Bu amaçla hücreler, belirli kimyasal sinyallere tepki verdiklerinde parlayan bir protein üretecek şekilde tasarlandı. Sonuç olarak, bu hücreler, beyin hücrelerinin anıları depolamak için kullandığı mekanizmaya benzer bir davranış sergileyerek anıları depolayan geni aktifleştirdi.
Araştırmanın Hafızanın İşleyişini Anlama ve Hafıza Sorunlarını Tedavi Etme Konusunda Yeni Fırsatlar Sunduğu Belirtildi
Araştırmanın başyazarı Nikolay Kukushkin, yaptığı açıklamada, öğrenme ve anı depolama sürecinin genellikle sadece beyin ve beyin hücreleriyle ilişkilendirildiğini ancak bu çalışmanın vücuttaki diğer hücrelerin de benzer işlevleri yerine getirebileceğini gösterdiğini belirtti. Kukushkin, araştırmanın hafızanın nasıl çalıştığını anlama ve hafıza sorunlarını tedavi etme konusunda yeni fırsatlar sunduğunu vurguladı. Araştırmanın sonuçları, Nature Communications dergisinde yayımlandı.