Eski BM Filistin Özel Raportörü Profesör Michael Lynk, uluslararası hukukun Filistin’in kurtuluşunu sağlayamayacağını ancak uluslararası sistem ve kararlılık ile birleştiğinde önemli bir rol oynayabileceğini belirtti. İsrail’in Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerini uluslararası hukuka aykırı olarak tanımlayan Lynk, adaletin tesis edilmesi için uluslararası toplumun kararlılığının önemine vurgu yaptı.
Liverpool Üniversitesi’nden Profesör Mohsen al-Attar, uluslararası hukukun Filistinlilere karşı yapılan haksızlıkları meşrulaştırmak için kullanıldığını ifade etti. 5 daimi üyesi bulunan BM Güvenlik Konseyi’nde Müslüman ülkelerin veto hakkının olmamasını eleştiren al-Attar, uluslararası hukukun kuruluşunda ırkçılık unsurlarının etkili olduğunu dile getirdi.
Singapur Ulusal Üniversitesi’nden Onursal Profesör Muthucumaraswamy Sornarajah, siyonizmin Filistinli insanları zorla yerinden etmek için şiddeti araç olarak kullandığını belirtti. Tarihte kolonyalizme karşı direnen halkların uluslararası hukuk kullanılarak meşrulaştırıldığını vurgulayan Sornarajah, Filistin meselesinde de benzer bir meşruiyet arayışının olduğunu ifade etti.
Bu oturumda uzmanlar, uluslararası hukukun Filistin meselesindeki rolünü ve adaletin tesis edilmesi için uluslararası toplumun kararlılığının önemini vurguladılar. Filistin’in kurtuluşu için sadece hukuk değil, uluslararası toplumun ortak çabası ve kararlılığı da gereklidir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap