Merkez Bankası’nın Harcadığı Kaynaklar ve Zarar Etmeye Başlaması Merkez Bankası, son 5 yılda iktidarın bütçesine toplamda 1 trilyon 66 milyar lira kaynak gönderdi. Bu kaynak, kâr payı, vergi ve ihtiyat akçesinden oluşuyordu. Ancak, şimdi Merkez Bankası’nın 2023 yılında 900 milyar lira civarında zarar etmesi bekleniyor. Bu durum, Merkez’in bilançosunda oluşacak zararın, 5 yılda Hazine’ye aktarılan…
Merkez Bankası, son 5 yılda iktidarın bütçesine toplamda 1 trilyon 66 milyar lira kaynak gönderdi. Bu kaynak, kâr payı, vergi ve ihtiyat akçesinden oluşuyordu. Ancak, şimdi Merkez Bankası’nın 2023 yılında 900 milyar lira civarında zarar etmesi bekleniyor. Bu durum, Merkez’in bilançosunda oluşacak zararın, 5 yılda Hazine’ye aktarılan kaynağın neredeyse tamamının bir yılda kaybolacağı anlamına geliyor.
Örneğin, 2018’de Merkez Bankası 66.9 milyar lira kâr etti. Bu kârdan Hazine’ye 37.5 milyar liralık kâr payı ödenirken 19.8 milyar lira da vergi olarak Maliye’ye aktarıldı. Toplamda 48.3 milyar lira ödenen bu miktar, bugünkü dolar kuruyla 285 milyar liraya denk geliyor.
Son 5 yılda, Merkez Bankası Hazine’ye 189 milyar lira kârdan pay, 70 milyar lira vergi ve 26 milyar lira ihtiyat akçesi olmak üzere toplamda 286.7 milyar lira kaynak aktardı. Bu rakam, bugünkü kurla 1 trilyon 66 milyar liraya ulaştı.
Merkez Bankası’nın zarar etmeye başlaması, bütçenin ciddi şekilde etkilenmesine neden olacak. Eğer tasarruf yapılmazsa, Hazine ek borçlanmaya gitmek zorunda kalacak. Hazine ayrıca, Merkez’in zararını karşılamak için 900 milyar lira civarında tahvil ihraç ederek borçlanabilecek.
Bu durum, Merkez Bankası’nın 5 yılda iktidarın kullanımına sunduğu kaynakların ciddi bir zarara dönüşmesi ve bütçenin yeni zorluklarla karşı karşıya kalması anlamına geliyor.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap