Van Gölü ve Havzasındaki Su Kaynakları Kuraklıkla Mücadele Ediyor
Van Gölü havzasındaki bazı su kaynaklarının su seviyeleri son yıllarda düşerken, bazıları tamamen kurudu. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü de her geçen gün alan kaybetmeye devam ediyor. Kuraklık, kuş türlerinin yaşam alanları olan havzadaki sulak alanları da olumsuz etkiliyor.
YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Kuşlar Üzerine Çalışıyor
Van Gölü havzasındaki kuşlarla ilgili çalışmalar yürüten YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, yapılan araştırmalarda havzada 240 kuş türü tespit ettiklerini belirtti. Ancak, henüz tespit edilemeyen kuş türlerinin de olduğunu söyleyen Adızel, devam eden araştırmalarla bu sayının 300’e yaklaşabileceğini vurguladı.
Küresel Isınma Flamingoların Davranışlarını Etkiliyor
Her yıl Urmiye Gölü’nden gelen flamingoların bu yıl göç etmeyip Van Gölü havzasında kaldığını belirten Prof. Dr. Adızel, bu durumu küresel ısınmaya bağladı. Van Gölü havzasındaki kuşların göç davranışları, bölgedeki iklim değişiklikleriyle doğrudan ilişkili olduğunu ifade etti.
Kuraklık Sazlık ve Kuşların Yaşam Alanlarını Etkiliyor
Kuraklığın özellikle sazlıkları etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Adızel, Van Gölü havzasındaki su seviyesinin düşmesiyle göletlerin kuruduğunu ve sazlık alanların zarar gördüğünü belirtti. Kuşların konakladığı bu alanların kuruması, kuş türlerinin yaşamlarını olumsuz yönde etkiliyor.
Küresel ısınmayla mücadele edilmesi ve su kaynaklarının korunması için alınacak tedbirlerin önemine dikkat çeken Adızel, çevreye zarar verecek faktörlerin azaltılması ve bilinçli tarım uygulamalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.