Türkiye’nin İnisiyatifiyle Ortak Mektup Girişimi
Türkiye’nin liderliğinde 52 ülke ve 2 uluslararası/bölgesel kuruluş, BM Güvenlik Konseyi’ne İsrail’e silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması için tedbir alınması çağrısında bulundu. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye, uluslararası farkındalığın artırılması amacıyla BM bünyesinde ortak mektup girişimi başlattı. Bu girişim, İsrail’in devam eden işgal ve yerleşim politikalarına karşı bir adım olarak atıldı.
Amaç: İnsancıl ve İnsan Hakları İhlallerinin Önlenmesi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın önerisiyle başlatılan mektup girişimi, İsrail’e silah ve mühimmat tedariğinin durdurulması ve işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleşen uluslararası hukuk ihlallerinin önüne geçilmesini hedefliyor. Mektupta, özellikle Gazze ve diğer işgal altındaki bölgelerde artan şiddet olayları ve insan hakları ihlallerine dikkat çekiliyor.
Uluslararası Toplumun Sorumluluğu
Mektupta, İsrail’e silah ve mühimmat tedarikinin durdurulması çağrısı yapılırken, BM Güvenlik Konseyi’nden bu konuda gerekli tedbirlerin alınması talep ediliyor. Türkiye, uluslararası toplumun hukuki ve vicdani sorumluluğu gereği, İsrail’in işgal politikalarını destekleyecek nitelikteki faaliyetlere son verilmesi gerektiğine inanıyor.
İmzacı Ülkeler
Türkiye’nin öncülüğünde başlatılan mektup girişimine, 52 ülke ile Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı imza attı. Bu ülkeler arasında Türkiye, Filistin, İran, Rusya, Çin, Güney Afrika ve Suudi Arabistan gibi ülkeler bulunuyor. Mektup, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi’ne iletilerek, uluslararası toplumun bu konudaki hassasiyetine vurgu yapıldı.