İlker Murat Ar, Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) tarafından düzenlenen Batarya Teknolojileri Zirvesi’nde katılımcılara önemli açıklamalarda bulundu.
Batarya Teknolojilerinin Artan Önemi
Ar, enerji sistemlerinin güvenilirliğini artırarak temiz enerjiye ulaşım imkanı sunan batarya teknolojilerinin giderek artan bir öneme sahip olduğunu belirtti. Sanayide, batarya teknolojisiyle dayanıklılık ve geri dönüşüm uygulamalarına dayalı yeni bir rekabet alanı oluşturulduğunu ifade etti.
Yeni Nesil Teknolojilere Yönelik AR-GE Çalışmaları
Ar, lityum-iyon bataryaların halihazırda en yaygın kullanılan teknoloji olduğunu vurgulayarak, ancak yeni nesil batarya teknolojilerine yönelik AR-GE çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Katı hal bataryalar, lityum-kükürt ve sodyum-iyon gibi alternatif teknolojilerin önümüzdeki yıllarda endüstrinin yönünü belirleyecek kritik teknolojiler olacağını söyledi.
Sürdürülebilirlik ve Yerli Üretim Odaklı Yaklaşım
Ar, batarya teknolojileri yolculuğundaki bir diğer gelişim alanının sürdürülebilir ham madde tedariki ve geri dönüşüm süreçlerinin geliştirilmesi olduğunu vurgulayarak, yerli batarya üretimini teşvik etmek, kritik minerallerin yerli kaynaklardan teminiyle stratejik tedarik zincirini güçlendirmek ve AR-GE çalışmalarına destek vermek gibi hedefler belirlediklerini ifade etti.
Türkiye’nin Potansiyeli ve Hedefleri
Ar, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki gücü, elektrikli araç piyasasındaki öncülüğü ve yenilenebilir enerji teknolojilerine verdiği önemle batarya ve enerji depolama sistemleri için önemli bir yatırım potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin Avrupa’nın batarya üretim üssü olma yolunda hızla ilerlediğini ve 2030 yılına kadar 80 gigavatsaatlik bir kapasite inşa ederek bölgesel bir üretim ve yatırım üssü olmayı hedeflediklerini belirtti.