Prof. Dr. İhsan Gürsel ve KORTUP Projesi
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacılarından Prof. Dr. İhsan Gürsel, 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi’ne katılmak için Kayseri’ye gitti. Gürsel, KORTUP projesinin aşı bilimi ve teknolojilerinin geliştirilmesi için çeşitli üniversitelerde çalışan bilim insanlarıyla gençler yetiştirmeyi hedeflediğini açıkladı. Proje kapsamında bakteriyel, viral ve parazitik ajanlara karşı model aşılar geliştiriliyor. Bu aşıların başarılı olması halinde sanayi paydaşlarıyla işbirliği yapılarak üretim sürecine geçilecek. Şu anda 9 üniversitenin ve 80’den fazla araştırmacının yer aldığı ulusal projenin 1,5 yıllık bir süreci geride bıraktığını belirtti.
KORTUP’un Menenjit Aşısı ve Diğer Çalışmaları
Prof. Dr. Gürsel, KORTUP’un üzerinde çalıştığı aşı projelerinden birinin menenjit aşısı olduğunu açıkladı. Türkiye’de kullanılan farklı ticari menenjit aşılarına alternatif olarak daha ekonomik ve etkili bir aşı geliştirmeyi hedefleyen ekip, hayvan deneylerini başarıyla tamamlamış durumda. Ayrıca KORTUP, yeni ve orijinal aşı platformları oluşturarak olası yeni patojenlere karşı da hazırlıklı olmayı amaçlıyor.
Yoğun Bakım Hastaları ve Tavukçuluk Sektörüne Yönelik Aşı Projeleri
Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş, Türkiye’de aşı üretiminin mümkün olmadığı yönündeki algının Kovid-19 sürecinde değiştiğini söyledi. TURKOVAC gibi projelerle Türk bilim insanlarının aşı geliştirebileceğini kanıtladığını belirtti. KORTUP çerçevesinde yoğun bakım hastaları için Klebsiella bakteri aşısı ve tavuklarda yaygın olan Influenza H9N2 virüsüne karşı aşı projeleri yürütülüyor. Bu projeler, hem insan sağlığı hem de tarımsal ekonomi açısından büyük önem taşıyor.