Rahim Ağzı Kanseri: Önemli Bir Sağlık Sorunu
Rahim ağzı kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türleri arasında onuncu sırada yer alıyor. Her yıl 2 bin 300’den fazla kadına bu teşhis konulmaktadır. Bu kanser türü, erken teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır.
HPV ve Erken Teşhis
Rahim ağzı kanseri neredeyse tamamı HPV enfeksiyonu nedeniyle gelişmektedir. Bu sebeple, HPV’nin tespiti erken teşhisi kolaylaştırmaktadır. Sağlık Bakanlığı, Toplum Temelli Kanser Tarama Programı çerçevesinde rahim ağzı kanserine yönelik tarama programını yürütmektedir.
Yerli HPV-DNA Kitleri ile Taramalar
30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile tarama yapılmaktadır. Taramalar, birinci basamak sağlık tesislerinin yanı sıra mobil kanser tarama araçlarıyla ücretsiz olarak yapılmaktadır. Taramalar, 2 Ocak 2023 itibarıyla yerli HPV-DNA kitleri ile gerçekleştirilmektedir.
Laboratuvar ve Analiz Süreçleri
Rahim ağzı kanseri taramaları kapsamında alınan örneklerin analizi, ulusal ve bölge laboratuvarlarında yapılmaktadır. Bu analiz sonuçları, vatandaşlara e-Nabız sisteminden iletilmektedir. HPV laboratuvarlarında bu yılın 9 ayında 840 bin numunenin analizi gerçekleştirilmiş ve şüpheli vakalar tedaviye yönlendirilmiştir.
Gelecek İçin Hedefler
Hizmetlerin güçlendirilmesi amacıyla bölge laboratuvarları sayısının artırılması için çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda, bölge laboratuvarları sayısının yıl sonuna kadar 12’ye çıkarılması hedeflenmektedir. Bu adımlarla rahim ağzı kanseri taramaları ve erken teşhis süreçleri daha etkin bir şekilde yürütülmektedir.