Türkiye’nin Sağlık Altyapısında Önemli Adımlar
Türkiye, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında uluslararası standartlara sahip Şehir Hastaneleri inşa etmeye başladı. Bu program çerçevesinde, yoğun bakım yatak kapasitesi önemli ölçüde artırıldı ve Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle birçok yeni hastane hizmete girdi.
Şehir Hastaneleri Hızla Artıyor
2011 yılında Yozgat’ta hizmet verecek ilk şehir hastanesinin ihalesi yapıldı ve 2016 yılına kadar 18 şehir hastanesi faaliyete geçirildi. Bugüne kadar toplam 25 şehir hastanesi hizmete açıldı ve 11 hastanenin inşaatı devam ediyor. 3 hastanenin 2025’te, 4 hastanenin 2026’da, 4 hastanenin de 2027’de tamamlanması planlanıyor. Ayrıca 3 hastane için ihale hazırlıkları yapılıyor ve bunların 2028’de tamamlanması hedefleniyor.
Sağlık Altyapısı Güçleniyor
Şehir hastanelerinin KÖİ finansman modeliyle yapıldığı ve Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne ait olduğu belirtiliyor. Bu hastanelerin yöneticileri ve başhekimleri Bakanlık tarafından atanırken, Sağlık Bakanlığı mevzuatına göre yönetilmektedir. Şehir hastanelerinin yatak kapasitesi, tüm kamu hastanelerindeki yatak sayısının önemli bir yüzdesine ulaşarak sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaktadır.
Sağlık Hizmetlerinde Artış
2016’da hizmete giren şehir hastanelerinde 8 yıl içinde 306 milyon 33 bin 845 muayene ve 8 milyon 844 bin 339 ameliyat gerçekleştirildi. Ülke genelinde hastane sayısı ve yatak kapasitesinde de ciddi artışlar sağlanmış olup, sağlık altyapısı güçlenerek hizmet kalitesi yükseltilmiştir.
Bu gelişmelerle Türkiye’nin sağlık sektöründeki dönüşümü devam etmekte ve vatandaşlara daha kaliteli sağlık hizmeti sunulmaktadır.